De waan en waarde van de tijd

Mijn zeven wensen

 


Auteur: Mirjam van Zweeden
met collages van Agnes Swart
17x24 cm
208 pagina"s
ISBN: 978 90 77408 62 9
€ 22,50

Te bestellen bij elke boekhandel

Ook te bestellen via Mirjam: boventoon@wxs.nl

 

Uitgeverij A3: www.a3boeken.nl

 

Over het boek:

We komen voortdurend tijd tekort... we moeten tijd vrij maken voor iets wat we graag willen… tijd maken voor onszelf… tijd is geld… we leven in de verleden tijd of toekomstige tijd, maar vergeten NU te leven… Vreemd hoe de tijd ons leven beheerst, terwijl ‘tijd’, zoals Einstein al zei, een creatie van de geest is en dus alleen maar bestaat bij de gratie van ons denken erover. We roepen vaak “druk, druk, druk” als excuus, dat we ergens geen tijd voor hebben. Voor het gemak vergeten we dat we de tijd - en dus ons leven - kunnen invullen en indelen zoals we zelf willen. Wie leeft in de waan dat tijd schaars is, zal er nooit in slagen om er meer van te krijgen. In ‘De waan en waarde van de tijd’ onderzoekt Mirjam van Zweeden hoe ze haar tijd wil beléven en wat haar hierin inspireert en belemmert.


In haar werk als cursus- en workshopleider, trainer en loopbaancoach speelt het begrip ‘tijd’ al twintig jaar een belangrijke rol: ze begeleidt mensen in hun werk- en privé-leven bij het vinden van hun eigen spoor in de tijd.
Gezegdes als “alles op zijn tijd doen” en “in actie komen wanneer de tijd rijp is” kregen voor haar persoonlijk nog meer betekenis toen ze in 2000 een whiplash opliep bij een verkeersongeval. Zij duikelde in het spiegelbeeld van de versnelling; van een actieve vrouw met werk, gezin en hobby’s, naar een vrouw die al snel klachten kreeg als ze in actie kwam en veel, heel veel moest rusten. Ondanks haar fysieke beperkingen ervoer zij deze tijd als kostbaar: “Het was een periode van naar binnen keren die me goed deed en die ik nooit zou hebben kunnen plannen. Ik voer op mijn behoefte aan ‘droomtijd’. Ik leerde meer te vertrouwen op impulsen van binnenuit om in beweging te komen.”

 

Voor dit boek formuleerde Mirjam van Zweeden haar zeven wensen voor de tijd - zeven verschillende invalshoeken om naar de tijd te kijken. Door met de oefeningen en vragen aan de slag te gaan, ontdek je dat je zelf waarde kunt geven aan de tijd door te doen wat er toe doet, voor jezelf en voor de samenleving als geheel. Dat je verantwoordelijk bent voor de keuzes die je ten aanzien van je tijdsbesteding maakt. En dat je in wezen alle tijd van de wereld hebt.

 

 

 

 

Over de auteur:

Mirjam van Zweeden (1962) schreef haar eerste gedicht voor haar lievelingspop Linda, toen ze een jaar of acht was. Op de lagere school schreef zij samen met haar zus een musical en liedjes voor het schoolsongfestival. Op zolder heeft ze nog een krat met dagboeken die ze als tiener volpende met geheimen en belevenissen. Maar daarna richtte ze zich met haar schrijven voornamelijk op school, opleiding en werk. Pas in de rust die ze moest nemen na de whiplash die ze bij een auto-ongeval in 2000 opliep, kwamen er weer zinnen bovendrijven die gedichten en liedjes gingen vormen. Ze gaf in eigen beheer drie bundels met poëzie, haiku’s en korte stukjes uit. In 2005 begon ze met ‘het gedicht en de schets van de week’ per e-mail en twee jaar later kreeg dit een plek op haar weblog boventonen.volkskrantblog.nl. In ditzelfde jaar zette ze de eerste zinnen op papier voor dit boek over de tijd, een thema dat al speelde voordat ze de whiplash kreeg. Al twintig jaar is de tijd een rode draad in haar werk als cursus- en workshopleider, trainer en loopbaancoach.


Mirjam begon haar loopbaan als cultureel werkster in achterstandswijken in Utrecht, waar ze vrouwen, Marokkaanse meisjes en ouderen begeleidde, en educatieve en recreatieve programma’s opzette. Een paar jaar later stapte ze over naar een stedelijke organisatie waar ze in trainingen en coachingsgesprekken herintredende vrouwen begeleidde. Na een vervolgstudie Post-HEAO Management ging ze als freelancer werken voor verschillende trainingsbureaus. Ze gaf tien jaar trainingen op het gebied van communicatie, persoonlijke effectiviteit en coachend leiding geven voor bedrijven en organisaties door het hele land. Daarnaast specialiseerde ze zich in assessment center technieken, loopbaanbegeleiding en outplacement.
In 1995 begon ze haar eigen loopbaanbureau, dat nu opgegaan is in haar bureau voor coaching en training ‘de Boventoon’. In haar werk staat een creatieve, intuïtieve manier van werken centraal. Samen met haar partner verzorgt ze seminars Creatieve homeopathie voor homeopathisch artsen en therapeuten.


Creatieve expressie is voor Mirjam wezenlijk om zich te ontwikkelen en in contact te komen/zijn met anderen. Ze volgt al sinds haar zesde cursussen op het gebied van dans en beweging, muziek en zang, theater, mime en clownerie. Ze heeft samen met anderen en alleen voorstellingen en presentaties gegeven en gaf jarenlang toneellessen aan kinderen. Daarnaast verdiept ze zich in spiritualiteit en intuïtie. De natuur is voor haar een grote bron van inspiratie.
Een combinatie van kunstzinnig bezig zijn in ‘haar eigen tijd’ en zich verbinden aan workshops en presentaties is voor haar ideaal.
“Ik houd ervan om op een speelse, informele wijze contact met mensen te maken en hen aan te spreken op hun eigen wijsheid. Ik zet werkvormen in waarbij mensen vanuit verschillende creatieve invalshoeken bepaalde kennis/thema’s benaderen zodat ze hun beelden, ideeën, dromen, emoties en wensen hierover tot uitdrukking kunnen brengen en uitwisselen.”
Mirjam is getrouwd en moeder van twee jongens.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Welkom

naar boven

B

O

E

k